Имиграция в Канада – първи стъпки

Здравейте приятели,

Споделям с вас основните неща, които трябва да знаете за имиграцията в Канада.

Имиграцията в Канада е процес и понякога може да е по-дългъг и скъп. За да сте успешни в имиграционния си път, инвестирайте в себе си! Какво имам предвид: инвестирайте в уроци по английски (френски), защото са официалните езици в Канада; инвестирайте времето си да научите повече информация за Канада и града в който бихте желали да живеете – гледайте снимки, видеа в google, google maps, информирайте се за живота в Канада, цените на жилища, хранителни продукти, цени на детски градини, автомобили, работните заплати. Четете информация от официални източници, като страницата на правителството, страницата на провинция, съвета ми е да избягвате мнения изразени по форумите. Защо ви го казвам? Има хиляди негативни мнения и коментари за живота в Канада, от хора, които живеят от 20 години в Канада и продължават да са тук (по собствено желание). Ако не ти харесва живота в Канада, дали ще имигрираш и останеш 20 години? Сами ми отговорете…

Информацията, по долу съм я подбрала за Българи, и е при положение, че сте с Българско гражданство.

Има няколко основни начина да имигрираш, като трябва да отговаряте на определени условия за всяка от процедурите. 1.       Имиграция като работнит (професионален кадър) – за да работите в Канада, трябва и имате валидно работно разрешително (work permit). Това означава, че трябва да имате Канадскти работодател, който да ви наеме. За да бъде разрешено на фирма да наеме международен служител, трябва да кандидатства за това и да бъде разрешено. Това е имиграционна процедура (LMIA), която работодателят трябва да плати и получи от правителството. След като имате LMIA от работодателя си, кандидатствате за работно разрешение (work permit). Когато получите работно разрешение, може да започнете да робатите в Канада. Обикновено срока е 2 години, като може да се удължи за още 2 години. Това ви дава право да живеете и работите в Канада, като сте обвързан да работите само за работодателят, който ви е наел!

  1.  Най-популярния начин да имигрираш в Канада е да участваш в Express entry системата. Това е онлайн платформа, в която според показатели – ниво на Английски, професия, дипломи, ниво на образование, възраст и други, участвате в класиране. Ако бъдете избрани, ще ви поканят да кандидатстване за (Pemament residency) постоянно пребиваване в Канада.

  2. Имиграция като студент – много добър вариант за анбициозни хора, с възможности да платят обучението си. Обучение в Канада ви дава възможност да получите Канадскто образование, право да живеете в Канада и ви отваря много врати за професионално и лично израстване.

Има и други имиграционни варианти, горепосочените са най-основните.

Няма да вризам в подробности, защото искам тази тема да е по-обща и не много претрупана с информация.

Важни факти, които трябва да имате предвид, независимо кой вариант изберете:

  • Трябва да говорите английски, или да сте готови да научите езика.

  • Необходими са ви финансови средства! Имиграцията не е евтин процес. Трябва да преведете на английски всичките си документи – като акт за раждане, дипломи, трудов стаж и много други.

  • Бъдете готови да заплатите – правителствени такси за имиграция, медицински прегледи (permanent resident applicants), снимки, нотариални заверки на оригинални документи, евалюиране на дипломи, (biometrics) – отпечатъци, които се правят в Букурещ ако живеете в България.

  • Предвидете и начални разходи за първите месеци в Канада – за наем на квартира, храна, покупка на автомобил, и др.

  • Бъдете говоти за промени- доста често в първите няколко години, ще ви се наложи да работите по-ниско кварифицирана позиция отколкото е образование ви. Това не бива да ви притеснява, дори ще ви донесе доста опит и в други сфери на професионално развитие.

  • Канада е социална държава и има програми за помощ на новодишли имигранти.

  • Живота в Канада не е толкова социален, както в България. Тук ежедневието е натоварено, и не остава много време за социални контакти, или не толкова често, колкото в България.

  • В Албърта например, ще бъдета здравно осигурени от първия ден в който пристигнете.

  • Детските градино в повечето провинции в Канада да частни и платени. Ако сте с малки деца, предвидете си разхода.

Има още много детайли, но искам да е по – систематизирано и ще спра до тук.

Като обобщение, искам да кажа няколко неща, като това е мое мнение и го казвам от собстения ми опит като имигрант в Канада и професионално като Имиграционен консултант:

Имиграциятя в Канада е избор, и е професионална и лична реализация извън пределите на България. Имиграцията не е бягство, а по- скоро реализация на по-високо ниво. Ако имате желание за реализация, ако сте работливи, амбициозни – може да постигнете всичко! Дали искате да развиете собствен бизнес, или да работите в своята професия или нова професия – нивото на успеваемост зависи изцяло от вас! Възможностите са много, като ще направя друга тема за това.

Бъдете упорити и следвайте мечтите си!

 

Яна Ташева

www.dayanaimmigration.com

Previous
Previous

Канада като инвестиция

Next
Next

Alberta Accelerated Tech Pathway (Алберта Ускорен Tехнологичен Път)